Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mljet trail maraton

Ministar izabrao crvenu stazu i nakon 23 kilometara trčanja završio na sjajnom petom mjestu

Foto: Dejan Ban
1/8
06.05.2024.
u 13:38

Posjetitelji Nacionalnog parka Mljet su mogli uživati u rekreativnim aktivnostima, kao što su: organizirane biciklističke, planinarske, kayak i SUP ture te sportsko penjanje

U Nacionalnom parku Mljet proteklog je vikenda održan Mljet trail i prvi trail maraton u sklopu outdoor tjedna The Great Refresh.

Posjetitelji Nacionalnog parka Mljet su mogli uživati u rekreativnim aktivnostima, kao što su: organizirane biciklističke, planinarske, kayak i SUP ture te sportsko penjanje.

Kao kruna ovih rekreativnih aktivnosti u Parku organizirane su tri trail utrke u dužini od 6, 13 i 23 km te prvi trail maraton od 42 km. Organizirana je i dječja utrka, a 30 najmlađih sudionika trčalo je oko Malog jezera stazom dugom 4 km uživajući u druženju i sunčanom danu u prirodi.

Više od 150 sudionika u startalo je iz Pomene, stazama uz more, kroz zelene šume otoka Mljeta sve do vrhova čiji pogledi oduzimaju dah. 

  - Tjedan iza nas pružio istinsko stapanje s prirodom i to je ono čemu težimo u Nacionalnom parku Mljet. Treću godinu zaredom organiziramo trail i ovo je dosad najbolje izdanje, što su nam potvrdili i sami sudionici.

Svake godine dolazi nam dvadesetak posto više natjecatelja, što jasno govori da su posjetitelji prepoznali važnost ove manifestacije i da rado dolaze uživati u outdoor aktivnostima u zelenoj oazi.

Nacionalni park Mljet je idealan za aktivni odmor u netaknutoj prirodi, a brojne staze po Parku pružaju nezaboravno iskustvo u istraživanju skrivenih kutaka i uživanju u predivnim panoramama koje se pružaju s vidikovaca unutar parka.

Organizatori eventa su zaljubljenici u outdoor aktivnosti te nam je želja u budućnosti povezali ostale zainteresirane nacionalne parkove i parkove prirode u ovaj projekt.

Ovakvi događaji prezentiraju Park i otok na najbolji način - rekao je Ivan Sršen, ravnatelj Nacionalnog Parka Mljet.

Prvi put na Mljet trailu kao natjecatelj sudjelovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

- Ovaj trail pružio nam je priliku za upoznavanjem ljepota koje nudi Nacionalni park Mljet, a koje inače možda ne bismo vidjeli i mislim da su svi sudionici istinski uživali.

Drago mi je vidjeti da sve više trail utrka ide u smjeru onoga što turisti danas žele, a to su aktivnosti i dodatni sadržaji, vodeći pritom računa o održivosti.

Prošla su vremena kada su nam turisti dolazili samo zbog sunca i mora i drago mi je da su Nacionalni park Mljet i Općina Mljet to prepoznali - rekao je Habijan koji je sudjelovao u trailu, trčeći crvenu stazu u dužini od 23 km, te je završio na izvrsnom petom mjestu.

- Nisam prvi put na Mljetu, ali sam prvi put na Mljet trailu i oduševljen sam. S obzirom na to da sam malo manje trenirao u zadnje vrijeme kao i činjenicu da nisam trail utrku trčao od 10. mjeseca prošle godine, apsolutno sam zadovoljan petim mjestom.

Staza je fenomenalna, pogledi zapanjujući, a organizacija odlična. Ima dijelova staze čiji pogledi jednostavno vuku da malo zastaneš iako si u utrci s vremenom.

Zbog toga i volim trail utrke, jer pružaju priliku upoznati prirodne ljepote Hrvatske na potpuno drugačiji način, stazama koje nisu toliko popularne i uobičajene.

Na taj način potičemo održivi turizam, mičemo posjetitelje s onih glavnih atrakcija na one manje poznate i dislocirane, a jednako lijepe.  Apsolutno je pohvalno što sve više naših nacionalnih parkova i parkova organizira trail utrke - zaključio je ministar Habijan.  

 - Apsolutno sam zadovoljan organizacijom. Dobili smo toliko komplimenata od sudionika o odličnim stazama traila, o organizaciji koja je na svjetskoj razini.

Svatko je mogao pronaći dužinu koja mu odgovara i baš svaka je jednako lijepa. Posebnost ovog traila je i to što prolazi kroz samo srce Nacionalnog parka Mljet pružajući pritom sudionicima nezaboravan doživljaj.

Nismo imali niti jednu ozljedu i to je prije svega najbitnije - rekao je Elvis Vikić suorganizator i voditelj outdoor tjedna The Great Refresh.

Naša daljinska plivačica Dina Levačić sudjelovala je u podjeli medalja nakon traila, a potom u nedjelju u moru Nacionalnog parka Mljet plivala oko otočića Sv. Marije u sklopu svoje sportsko-humanitarne akcije 104 Dalmatinca.

Jedan od ciljeva ovog projekta je oplivati 104 otoka, otočića i hridi u četiri dalmatinske regije do 16. studenog 2024.godine. 

Pobjednici: Duje Džin (42 km), Luka Rajlević (24,3 km), Julija Bačić (24,3 km), Tonči Borovac (13 km), Mateja Nikodem (13 km), Boris Kovačević (6 km), Inka Matana (6 km), Nikola Šojka (4 km) i Ana Stražičić (4 km)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije